De ontdekkingsreis in het leven is gegrond in speelsheid als basisemotie. Bij peuters en baby’s zien we dat goed, hoe ruime emoties als genot en tevredenheid diep lichamelijke beleefd worden, het vult hun ‘staat van zijn’, hangt samen met de verbinding met de ouders en en is basis voor hun acties naar buiten. 

Ergens namen we een afslag naar analyse, onafhankelijkheid en sterk doorgaan, zonder ons lichaamelijke basisplezier mee te nemen als kompas op de reis.

En ergens leerden we alle pijn vermijden. En ook dat vermijden is niet wat we zien bij baby’s, die hun longen uit hun lijfje kunnen huilen en wat wij emoties noemen, met hun hele lijf beleven.

Her-ontdek hoe jouw kern tot expressie komt en je flow ervaart. Geef je naast je lichaam, ook je emoties als richtingaanwijzers en je vormloze energie / zelf bestaansrecht, zodat je kunt zijn met wat is.

Veerkracht helpt je na een dip te herstellen, een belangrijke basis. Net zoals volgens de polyvagaaltheorie de biologische lichamelijke ervaring van veiligheid (niet het cognitieve weten dat het veilig is).

Het bruisende leven speelt af zich boven de 0-lijn, via sprankeling, verbinding en groei, met eigen-wijze stappen in een richting die je zelf kiest. Je waarden niet in je eentje ervaren, of op de koelkast hangen, maar ze léven in relatie (met jezelf, anderen, je werk, team of de klas). Daarvoor is het nodig dat je een diepe ervaring van veiligheid kent én je kiest welk soort ongemak jou voluit laat leven. En dat je doet, leeft, voelt, zonder de continue druk van prestatie en ‘laten lukken’.

Meteen een leuke 2 min zenuwstelsel training rond het niet-lukken ook? Klik hier voor een shoot the four spelletje

Homeastase is het evenwicht van chemische en fysische processen, wat er ook verandert in de omgeving. Daarvoor past elk individueel orgaan zich aan als nodig, voor het hele lichaam. Op reis in het leven gaat het om dát evenwicht in ruime zin. Welke aanpassing draagt bij aan jou als geheel? Aan het grotere geheel? Op een reis van steeds hervinden en ontdekken van jóuw eigen evenwicht in allerlei omstandigheden om het hele leven te voelen stromen.

Want het leven gooit pijn, stress, moeite en rouw op je pad en het is aan jou om daar mee om te gaan. Kies je voor het soort stress en lijden dat recht doet aan jouw waarden? Kies je om rouw te nemen? Op die manier rek je jezelf op en kun je ook aan de sprankel-kant dieper ervaren en meegenomen worden op flow en zingeving.

Gun jezelf een (innerlijke en uiterlijke) omgeving die je uitnodigt om deze reizen te maken. Ik bied je op deze pagina gratis mini reisjes om daar aan bij te dragen. Feel free. Maak een gratis reisje Naar Binnen van Eigenwijs in Evenwicht. Kies wat je nu past.

Levenslust in je lijf
Levenslust begint in je lijf
  1. JA ik wil de 5-daagse video serie met meditatie en visualisatie oefeningen meer levenslust via je lijf

Hierin neem ik je via yoga en systemische technieken in 5 stappen mee. Kom aan in je lijf en hoef even niets. Activeer je parasympatische zenuwstelsel via je ademhaling. Bekijk systemisch de posities van je levenslust, de belemmering en jouzelf. Nodig zowel de belemmering als de levenslust uit in je lichaam om zich te laten zien en voelen. Meld je aan per mail monike@eigenwijsinevenwicht.nl voor de hele serie, of start hier met de eerste video 1/5 meer levenslust via je lijf
https://youtu.be/ipNgUGmtqlk


Een rouwmeditatie
– een meditieve oefening als cadeau aan jezelf
Verlies en rouw is chaos. Daarin heb je ruimte en veiligheid nodig om het gemis, diepe emoties van verdriet, boosheid, angst, schuldgevoel en de leegte te dragen. In je lichaam en geest. Graag deel ik een kleine bijdrage aan dat proces om de kracht van liefde je te laten dragen en léven. Voel je vrij deze oefening te gebruiken.

Adem en speel

Uit de natuurlijke EHBO kit een recept voor een immuunbooster dat ik zelf maak als ondersteuning voor het immuunsysteem in de winterse maanden. De kracht van de natuur! Ik deel het graag met je zodat je er ook mee op experiment kan gaan om je nog meer in je lijf en leven thuis te voelen. Stuur me je mailadres op monike@eigenwijsinevenwicht.nl en je ontvangt het in je mailbox.