NIEUWE DATA 2024 BEKEND : 30 maart en 13 april

Je voelt dat er ergens meer mogelijk is dan nu en gunt jezelf op ontdekkingsreis gaan met ruimte, plezier en spontaniteit vanuit een natuurlijkheid. Kortom, om in beweging te komen. Op allerlei lagen.

Dat ben je natuurlijk altijd, in beweging, want in de natuur bestaat stilstand niet. Maar soms geven keuzes en gewoontes geen energie meer, maar juist frustratie. Je hebt zin om in een natuurlijke omgeving je vitale zelf vanuit nieuwe bewegingen en keuzes verder te exploreren Anders dan het uitgekauwde serieuze wil je liever je huppelende leven her-ontdekken. Via trage beweging, ankers, de natuur, dansen, zowel fysiek als mentaal. Eigenlijk herontdekken wat bij je past en waar de energie gaat stromen.

Theoretische onderbouwing vanuit de Polyvagaal Theorie rondom het zenuwstelsel, stress en over/onderprikkeling, de 7 pijlers van Vitaliteit, Positieve psychologie en de effecten van de natuur daarop.

En we gaan vooral zelf vertragen, doen, ontdekken, durven. We bieden context en suggesties om te ontdekken welke verschillende manieren van bewegen je vitale zelf VOEDen. In een veilige, uitnodigende, natuurlijke omgeving kun je rustig experimenteren en zo je bewegelijkheid (mentaal) stretchen, al doende onderzoeken en herwaarderen. Zowel fysiek, emotioneel en mentaal.

Kom mee doen met de training V.O.E.D. – ontdek vanuit je/de natuur!

‘Ok leuke uitnodiging’, denk je misschien, ‘maar waar staan die letters überhaupt voor en wat ga ik ervaren?’ Komt ie:

V. Vertraag. Het dagelijkse leven is snel, heerlijk vaak, soms too much. Door te vertragen ontstaat er ruimte om te gaan opmerken. Jezelf. Je zenuwstelsel. Je sensaties, triggers, interacties. Kleine momenten gedurende de dag om even voelen wat er zich vanbinnen afspeelt. Ruimte ook om op te merken waar je vitale zelf behoefte aan heeft, of meer nog: blij van wordt.

Om te vertragen helpt het om andere zintuigen (ruiken, voelen, proeven) eens voorrang te geven. En om de effecten van de natuur bewust te ervaren en hoe je deel bent van de natuur en dat kan ervaren. We reiken binnen en buiten verschillende beweegoefeningen (fysiek en mentaal) aan om te vertragen en je lichaam en reacties op te merken. Vanuit stilte, langzaam bewegen en dwaal-tijd valt veel te ontdekken.

O. Ontdek. Door observaties en aandacht in die vertraging vergroot je lichaamsbewustzijn. Vanuit die ontdekkingen kun je een warme hand op je hart leggen als je geraakt wordt (door een trigger of een uplifter) en aandacht en ruimte geven aan wat nodig is én waar je graag heen wil bewegen: een her-ontdekken van je waarden. Als je de natuur je (systemisch) laat ondersteunen in de her-ontdekking van de wijsheid van je lijf en je waarden, worden deze bekrachtigd en een kompas voor je dagelijkse keuzes. Er bubbelt van binnenuit meer keuzevrijheid en je voelt dat je mogelijkheden zich uitbreiden.

En dan..is het tijd voor de volgende stap om dat nieuwe werkelijkheid te laten worden: kiezen om iets anders te doen, met een glimlach nieuwe spannende dingen te proberen.

E. Experimenteer. Want nu is het tijd met die inzichten om andere keuzes te gaan uitproberen. Je nieuwsgierigheid te volgen in kleine acties anders dan gebruikelijk, terwijl je er plezier in hebt. We gaan experimenteren en huppelen met de her-ontdekte waarde en lijfwijsheid uit de vorige stappen.

Hier heb je mogelijk je triggers al ontdekt, hoe schaamte of irritatie in jouw lichaam voelt en wat dat oproept. Hier kunnen we daar nieuwsgierig naar zijn. Hoe nodigt de natuur ons daartoe uit? Waar stroomt je creativiteit als je een dagelijkse routine of automatisme verandert? Welke fysieke en emotionele bewegingen en klanken triggeren je en wat gebeurt er als je daarmee exploreert met een voor jou ongebruikelijke reactie? Hoe heeft dit invloed op je vitaliteit en de energie die je voelt stromen? Je gaat experimenteren rondom bv stress, frustratie met je ademhaling, spierspanning, of staan voor je waarde als je kolkt van binnen. En expressief, kalm en speels fysiek bewegen om te ontdekken hoe dat samenhangt met je innerlijke realiteit.

D. Durven. De voorgaande stappen vragen iets van onze lef- en luchtig-spieren. Dat is heel normaal bij nieuwe dingen, heeft iedereen. En dat hoeft geen last te zijn. Iets nieuws, of spannends roept vaak weerstand op, ons lijf kan verkrampen en we voelen ons ongemakkelijk. Dat is menselijk en natuurlijk.

Maar we zijn gewend geraakt om dat heel serieus te nemen en er van af te willen. En om kritisch op onszelf en anderen te zijn. Kan dat ook anders? Luchtiger? Hoe is dat in de natuur? Waar is de schoonheid te zien van wat wij vaak imperfectie of falen noemen? Hoe kan dat je inspireren tot het in beweging komen in de richting die jij vanuit je diepste wil? Hoe kan je irritatie en schaamte bewust klein opzoeken nou helpen aan die vrije spontane levensstroom? Hoe helpt durven jou om authentieker in de wereld te staan?

V.O.E.D. nodigt je uit aandacht te geven aan de energiestroom van je kwetsbare kracht, imperfecte perfectie, innerlijke spontane vermoedens van luchtigheid bekrachtigd vanuit de/je natuur. Zo ontstaan andere routines en keuzes voor een vitaler leven. Niet vanuit wilskracht, maar vanuit een moedige speelse open nieuwsgierigheid. Jezelf ruimte gunnen en een open blik om in beweging te komen. Let nature show you the way.

Dat nemen we deels letterlijk door lekker buiten in het groen te zijn. We laten ons inspireren en intuïtief richting wijzen door wat we daar zien, horen, ruiken en voelen. Ook kunnen we onze speelse ontdekkingen en nieuwe keuzes in de natuur veilig uitproberen. En daarnaast laten we onze natuurlijke aard, die al in ons allemaal aanwezig is, richting bepalen om ook in het dagelijkse leven te komen. Dat brengt een vrije (innerlijke) beweging waardoor je voelt dat je betekenisvol, gezond en avontuurlijk en lééft.

  • 🍀 Trainers: Trijntje en Monike
  • 🍀 Locatie: Nuenen (in de buurt van Eindhoven) in fijne bosnatuur
  • 🍀 Data: tweedaagse (dagen zijn niet los te volgen): 30 maart en 13 april 2024
  • 🍀 Kosten: €195 voor 2 dagen incl koffie thee en een verse soep (aanvullende lunch zelf meenemen)